Törnrosa, koncept och tillvägagångssätt

Museets fokus för denna utställning var barn och vuxna med tyngdpunkt på barn och familj. Sagan har förändrats mycket under åren sedan den först berättades under 1500-talet vilket ledde till ytterligare research på olika aspekter av sagan, Tarkovskijs musik till baletten, koreografin av Marius Petipa, böckerna och filmerna och hur den har berättats och påverkats av den tid som har varit.

Formen på utställningen inspirerades av böcker med luckor & flikar, s.k. Popup-böcker där Lena Sjöbergs illustrationer av sagan användes. För att skapa rumsliga stora reproduktioner sågades profilbilder ut i 2-3 lager vilket ger en 3D-effekt när man rör sig i rummet. 

De unika och vackra dräkterna från 1920 och 1950-tal ritade av Leonid Bakst och Yngve Gamlin placerades i stjärnformade montrar av betsad plywood. Svart tyll fungerade som skydd runt hela displayerna, nästan osynligt för ögat och inga reflexer vilket gjorde att det gick att belysa föremål utifrån genom tyget. En Törnrosasäng, som flera kan provsova i samtidigt, med ett bildspel i taket som visar bilder på olika sovande Törnrosor.

Spotlights och ljud sätts igång när besökaren kommer fram till en Törnrosabild, röster från festligheter hörs, gäspningar och vindtjut, folk vaknar m.m. Pratbubblor med typografi som handskriven text berättar sagan. Gobos utgör en stor del av dekorationerna med törne, urtavlor, rosor m.m. vilket skall ge stämning av att sova i 100 år. Utställningsrummen har en mörkgrå grundfärg som lyfter fram föremål och ger möjlighet till en dramatiserad ljussättning.

Dansen, baletten Törnrosa visas på 7 st videoskärmar samlade i en videomöbel i rum två. Bilder från föreställningar, originalskisser av dräkter m.m. visas på väggarna. På en vägg berättas historien hur sagan Törnrosa kom till och hur den förändrades från 1500-tal till nutid. Texten är skriven av en Törnrosakunnig person, Urban Jarvid, och ger ger en ibland avgrundsdjup insikt av hur samhället har förändrats under denna tid. Genustänk, hur nutiden ser på rollerna i sagan som kvinnor och män ges,
hur hjälplös Törnrosa framställs diskuteras. En läshörna för barn avslutar utställningen i rum två. Här kan hela familjen eller förskolan sätta sig ned och läsa Törnrosa eller någon annan bok och reflektera över utställningen. Utklädningskläder finns för barn att klä ut sig i./Johan Rosenqvist