Ur DN:
Så minns folket de kungliga

Våra kungligheter lämnar spår i folklagren av skiftande slag. På Livrustkammaren kan man studera föremål som lånats från privatpersoner och hembygdsgårdar som på ett eller annat sätt är resultat av möten mellan de kungliga och folket.
DET VAR DEN 13 maj 1976. För Ester, föreståndarinna för officersmässen på A 7 i Visby, var det den största dagen i livet, och minnet från dagen ligger i en plastpåse, vackert hopknuten med blågult band.
Innehållet är det kuvert som Carl XVI Gustaf ätit på och druckit ur vid besöket på artilleriregementet. Ester har lånat ut mattallriken, assietten, de båda glasen, besticken och linneservetten till Livrustkammaren som just nu visar sin jubileumsutställning. Den heter "Gustav Vasa tur och retur - svenska folkets kungaminnen", producerad av Ann Grönhammar.
Livrustkammaren, som i år firar 375 år som museum samtidigt som Carl XVI Gustaf firar 30 år som Sveriges monark, visar normalt upp sina egna samlingar. Den här gången har museet vädjat till allmänheten om bidrag. Gensvaret har varit imponerande, och det är en salig blandning som nu visas upp. Från flisor från en säng där Gustav Vasa sägs ha övernattat till Oscar II:s tandpetare i guld. Från drottning Desiderias nattmössor till den kaktång som användes av prinsessan Sibylla 1965.
Kort sagt: stort och smått och i vissa fall en smula perifert. Som skorna i svart blankt skinn med silverfärgat pärlbroderi "som var med på en kungabal på 1920-talet".

På utställningen är det inte bara själva föremålen som är intressanta. Minst lika spännande är historierna bakom tingen. Som innehållet i Esters plastpåse med det ripsade sidenbandet. Den som söker sig till Livrustkammaren kan få höra Ester berätta på gotländska om de där dagarna för 27 år sedan. Allt var så hemligt, berättar Ester. Hon fick inte ens berätta för sin man om vad som skulle hända dagen därpå, att kungen skulle komma till "hennes" officersmäss.
Ester plockade vitsippor på Marsängen vid Tofta skjutfält och smyckade mässen. När den stora dagen var inne fick Ester servera kungen, och hon berättar att han gjorde stort intryck på henne eftersom han var så vanlig och så snäll.
Plastpåsen och dess innehåll hamnade i ett vitrinskåp på mässen. Förutom själva kuvertet och ett almanacksblad från den dagen låg också ett tidningsurklipp och Esters egna ord "kung Carl Gustaf åt lunch på min mäss 13 maj 1976". Åtta år senare plockade mässofficeren ut plastpåsen med innehåll och gav till Ester som ett minne av den stora dagen.

En dag som inträffade långt tidigare - på Sveriges näst största ö - blev minnesvärd för dem som bodde på Åseniusgården i Resmo på Öland. Det var en höstdag 1858 och prins Oscar (så småningom Oscar II) kom till Ottenby kungsgård för att jaga. Ölänningarna gick man ur huse för att få en skymt av det kungliga sällskapet vid färjeläget. "Alla" utom Olof Nilsson, som var sängliggande, och hans piga Stina. Döm om deras förvåning när prinsen och hans följe plötsligt dök upp och undrade om de kunde få äta lunch i den vackra trädgården.
Olof Nilssons blivande svärdotter Ida Carolina Olson blev så tagen över det som inträffat på gården att hon broderade en korsstygnstavla som ett minne. Tavlan, som visas på Livrustkammaren på avdelningen "Kungar är också människor", ägs nu av Ida Carolinas sons sondotter. Det berättas att pigan Stina fick fem riksdaler för att hon serverade det kungliga sällskapet.
- Vi har aldrig tidigare lånat så många föremål från privatpersoner, hembygdsgårdar och museer som till den här utställningen, säger Barbro Bursell, chef för Livrustkammaren som med denna utställning vill ge ett nytt perspektiv på den svenska historien.
- Vi vill helt enkelt skildra kungahusets betydelse för svenska folket och hur de kungliga har valt att möta folket.
Eva-Karin Gyllenberg